Liečivé látky nachádzajáce sa v bylinkách:
azulény majú hlavne protizápalové účinky a nachádzajú sa v harmančeku, v myšom chvostíku a paline pravej;
pektíny majú utišujúci účinok, ochranný i protizápalový a nachádzajú sa v cvikle, pomarančoch, slivkách, citrónoch, marhuliach, v šupke jabĺk a v ríbezliach;
saponíny znižujú napätie a zlepšujú priepustnosť bunkových blán, nachádzajú sa v koreni a listoch prvosienky jarnej, v mydlici a fialke trojfarebnej,
flavónové zlúčeniny plnia dôležitúúlohu pri regenerácii poškodených tkanív a obsahuje ich: baza čierna, pohánka, očianka, zeler, lístie brezy, topoľové púčiky, petržlenová vňať;
triesloviny zmierňujú pálenie a svrbenie, nachádzajú sa v dubovej kôre, orechovom lístí, orechovej kôre a plodoch;
slizové zlúčeniny majú ochranné zmäkčujúce účinky a obsahuje ich slez, kvet lipy, semená ľanu a kostihoj lekársky;
vitamíny
vitamín A - jeho nedostatok zapríčiňuje vysušovanie sliznice kože, nepravidelné rohovatenie pokožky a zlé videnie za súmraku, obsahujú ho divá ruža, nechtík, žihľava, baza čierna, skorocel, mrkva, petržlenová vňať, paradajky, kel, špenát, šalát a pod.,
vitamín B1 - reguluje hospodárenie s vodou, bielkovinami a sacharidmi, jeho nedostatok vyvoláva tráviace a nervové poruchy a poruchy krvného obehu; nachádza sa v púpave, maku, aníze, šošovici a v obilných otrubách,
vitamín B2 - reguluje procesy bunkovej premeny a vplýva na rohovatenie pokožky, jeho nedostatok sa prejavuje suchost'ou pier a jazyka, svrbením a pálením, praskaním pier a kútikmi, vypadávaním vlasov a zmenami vo vylučovaní mazu v nosovo-lícnej ryhe; obsahujú ho droždie, šípky, púpava a cvikla,
vitamín C - má protiotravné účinky, zvyšuje odolnosťorganizmu, spevriuje cievy a reguluje vnútorné vylučovanie; obsahuje ho každé ovocie, zelené výhonky rastlín, harmanček, baza čierna, žihľava,
vitamín D - reguluje hospodárenie s vápnom, fosforom a sacharidmi; nachádza sa hlavne v mrkve,
vitamín E - vplýva na rozvoj pohlavných orgánov a jeho nedostatok spôsobuje neplodnosť; obsahujú ho lipový kvet, mrkva, šípky divej ruže a klíčky obilných zŕn,
vitamín H - zúčastriuje sa na enzymatických procesoch a na premene bielkovín; obsahuje ho ovocie, zelené časti rastlín, hrach, karfiol, surové pš'eničné zrnká a droždie,
vitamín PP - vplýva na premenu vody v koži a na okysličovanie, rozširuje cievy, chráni pred intenzívnym žiarením, nazýva sa vitamínom krásy; obsahujú ho šípky, harmanček, ľubovník, šalvia, mrkva, dubáky a pšeničné otruby;
rastlinné hormóny ničia baktérie, pinia úlohu katalyzátorov a majú podobné účinky ako ľudské hormóny. Napríklad hormóny, ktoré sa nachádzajú v šalvii, pískavici, nechtíku a lipe majú podobné účinky ako estrogény (ženské hormóny). Cholín, povzbudzujúci odolnosť nervovej sústavy, sa nachádza v púpave, ľubovníku a žihľave. Histamín, ktorý má tiež dôležitú úlohu v ľudskom organizme, sa nachádza v pŕhlivých chĺpkoch žihľavy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára