štvrtok 12. mája 2011

PARODONTOSIS (ochorenie ďasna)

PARODONTOSIS (ochorenie ďasna)
DUB LETNÝ A ZIMNÝ

Charakteristika choroby
Parodontóza je ochorenie, ktoré rozruguje kolagénové tkanivá upevňujúce zub alebo celé skupiny zubov v čeľusti a v sánke. Ochorenie zapríčiňuje tvorbu d'asnových hnisavých vačkov, kývavosť zubov až napokon ich vypadávanie. Parodontóza postihuje až 70% nášho obyvateľstva. Príčinou ochorenia môže byt' zubný kameň, poviaky, nekvalitné ogetrenie chrupu, nesprávne zhotovené protézy, predčasná strata zubov, ale aj mimovoľné škripanie a stískanie zubov, najmä v noci.
Ďalšou príčinou môžu byť i zmeny vnútornej sekrécie, choroby látkovej premeny, nedostatok vitamínov (avitaminóza), najmä vitamínu C, B, E, choroby krvného obehu, nervové vplyvy; ťažké celkové choroby, ale aj dedičnosť.
Významnú úlohu pri vzniku parodontózy má aj mikrobiálny poviak, ktorý úzko súvisí s parodontálnym tkanivom. Mikroorganizmy z povlaku prestupujú do tkanív a vyvolávajú zápalový proces. Po určitom čase sa na niektorom mieste v chrupe začne zväčšovať priehlbina medzi okrajom d'asna a zubov, vytvára sa parodontálny vačok, ktorý sa šíri okolo celého zubu a pomaly sa prehlbuje. Chorí uvádzajú, že v ložiskách zubov majú zvláštny pocit mravčenia a že im zapácha z úst. Zo zubného vačku im vytekajú kvapky hnisu. Zuby sa začnú kývať, rozostupujú sa (hlavne čelné zuby) a žuvanie každého tuhšieho jedla je sťažené. Choroba sa o niekoľko rokov zastaví, ale po celkovom ochorení organizmu sa proces urýchli.
Pri tomto ochorení je dôležité miestne odstránenie povlakov, zubného kameňa a náprava chybných stomatologických prác. Odporúča sa i správna výživa s dostatkom vitamínov a bielkovín, ale aj masáž ďasien a hygiena ústnej dutiny.

Opis, výskyt a zber liečivej rastliny
Duby sú stromy s mohutným kmeňom, pokrytým za mladi hladkou, neskôr veľmi rozpraskanou kôrou, a s košaton korunou. Majú jednodomé kvety. Plod je jednosemenný oriešok. Kvitnú v máji a júni. Zimný včaššie, letný neskoršie. Rozoznávame ich najskôr podľa listov, prípadne plodov. Rastú v nižš'ích polohách.
Zbierame z nich kôru, žalude, pripadne aj listy a púčiky. Hladkú, nerozpraskanú kôru zbierame z mladších kmeňov, asi desaťročných, a z konárov zoťatých stromov. Žalude, tzv. lúpané, žbierame tak, že ich zrelé očistíme od osovej čiašky, usušíme a zbavíme čiašky.

Použitie
Pri liečbe parodontózy odporúčame používať tieto rastlinky anapartes: dubovú kôru, alchemilku, šalviu a stavikrv vtáčí. Zo zmesi bylín dáme asi dve kopcovité čajové lyžičky na noc do studenej vody. Ráno výluh iba ohrejeme a denne si ním vyplachujeme ústa. Čaj možno do d'asien aj vmasírovaťjemnou kefkou. Vhodný je aj výplach ústnej dutiny čajom z repíka lekárskeho a žuvanie surového zemiaku ráno nalačno.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára