štvrtok 9. júna 2011

REUMATIZMUS (bolestivé ochorenie kĺbov)

REUMATIZMUS (bolestivé ochorenie kĺbov)
KUKURICA SIATA

Charakteristika choroby
Bolesti v kĺboch sa môžu vyskytnúť i pri celkom odlišných ochoreniach, ktoré okrem spoločnej kĺbovej bolesti nemajú medzi sebou žiadny súvis.

Opis, výskyt a zber liečivej rastliny
Kukurica siata je jednoročná bylina, ktorá sa u nás pestuje vo viacerých odrodách ako obilnina. Usušené blizny samčich kvetov, vyčnievajúce z klasov, sú najskôr bledozelené a potom hnedé. Zbierajú sa v čase kvitnutia od júna do augusta. Kukuričné vlasy sa odrežú ešte pred opelením a rýchlo sa usušia v tieni.

Použitie
čaj z kukuričných vlasov pripravíme záparom, necháme vylúhovať 2 minúty a pijeme ho nesiadený, a to jednu Či dve polievkové lyžice každé dve-tri hodiny. Veľmi dobre pôsobí aj tinktúra z kostihoja lekárskeho, ktorou treba natierať chorý kĺb.
Vychvaľovaným prírodným liekom na bolesti kĺbov je Jánov olej. Pripravíme ho z kvetov ľubovníka bodkovaného, ktoré natrháme za slnečného dňa. Voľne ich napiníme do fľaše až po hrdlo a zalejeme olivovým olejom. Kvety musia byt' v oleji ponorené. Dobre uzavretú fľašu postavíme na niekolko týždňov na slnko alebo teplé miesto. Po čase dostane olej červenú farbu. Potom ho prefiltrujeme cez handričku a zvyšok vylisujeme. Olej je najlepšie uschovaťv tmavých fľaštičkách.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára