piatok 15. júla 2011

SCLEROSIS MULTIPLEX (roztrúsená mozgomiešna skleróza)

SCLEROSIS MULTIPLEX (roztrúsená mozgomiešna skleróza)
PASTIERSKA KAPSIČKA

Charakteristika choroby
Sideróza multiplex patrí medzi najčastejšie nervové ochorenia. Jej výskyt je pomerne častý a postihuje najmä dospelých vo veku okolo 30 rokov. Pri tomto ochoreníje postihnutá biela hmota mozgu, mozočka a miechy. Priebeh ochorenia je kolísavý v tzv. remisiách (zlepšovaní) a atakoch (zhoršovaní). Niekedy je zachovaná schopnost'chôdze, inokedy sa chorý na niekolko mesiacov stáva úpIne imobilným (nehybným).
Pri skleróze multiplex platí, že čím mladšieho človeka choroba postihne, tým je jej priebeh horší. Ide v podstate o rozpad myelínových obalov, ktorý je sprevádzaný zápalovou reakciou. Ložisko sa postupne hojí, zmnožuje sa v ňom gliové tkanivo. Tým sa stáva tuhšie, čiže sklerotické, podľa čoho má i ochorenie názov.
Príznaky tohto ochorenia závisia od umiestnenia ložísk a prvým prejavom často býva postihnutie zrakového zväzku. Chorí majú hmlisté videnie, vidia rozmazane alebo dvojmo a niektorí môžu mat' aj opuch papily zrakového nervu. Objavujú sa i poruchy chôdze, postihnutí majú ťažké nohy a zakopávajú.
Medzi objektívne príznaky patrí prechodné ochrnutie jednej končatiny (monoparéza) alebo oboch dolných končatín (paraparéza), pripadne i celej jednej polovice tela (hemiparéza). Vyskytujú sa aj poruchy sfinkterov (zvjeračov), najmä vo forme nutkania na močenie. U mužov pri tomto ochorení môže vzniknúť impotencia.
Prvé príznaky ochorenia trvajú pár týždňov a upravujú sa veľmi dobre. Po intervale, ktorého dĺžka sa nedá predpovedať, sa príznaky zjavia znovu, ale po niekolkých rokoch sa stav začne zhoršovať. Vývoj ochorenia môže byťperakútny a už pri prvom ataku môže chorému zapríčiniť smrť pre centrálne poškodenie.
Choroba trvá priemerne až desaťročia. Po dvadsaťročnom trvaní choroby je len asi 1/4 pacientov schopná chôdze. Pri vzniku ochorenia hrajú dôležitú úlohu genetické a exogé-nne faktory. Ochorenie, akým je skleróza multiplex, si vyžaduje nenáročné povolanie, na ktoré chorý svojimi schopnosťami stačí.

Použitie
Liečenie choroby pokračuje len veľmi pomaly. Na toto ťažké ochorenie by sa mali používať len čerstvo nazbierané liečivé bylinky, ale môžeme si ich na zimu i nasušiť. Vopred pripravenou tinktúrou z pastierskej kapsičky natierame chorú časť svalov. Esencia sa 2 — 3- krát denne vtiera do chorej časti svalov. Vnútorne sa v priebehu dňa vypijú po dúškoch 4 šálky čaju alchemilky a 2 šálky čaju zo šalvie, pripravených záparom.
Výborným liečivým prostriedkom sú i čerstvé listy z kysličky obyčajnej. Kvapky z nej dostaneme odstredením v clomácej odstredivke a užívame ich v priebehu 6 hodín, a to každú hodinu 3 — 5 kvapiek v čaji z alchemilky alebo zo šalvie.
Priaznivo účinkuje aj vtieranie oleja z kvetov ľubovníka bodkovaného, rumančeka pravého a tymianu. Kvety z týchto bylín, nazbierané za slnečného dňa, dáme oddelene do fľiaš a zalejerne olivovým olejom. Necháme 10 dní stáť v blízkosti kozuba alebo na slnku.
Ak stuhne chrbtica, prikladáme na oblasťkrížov múčku z kostihoja lekárskeho vo forme kašových obkladov. Obklady si pripravíme z dobre usušeného koreňa kostihoja, ktorý zomelieme na múčku
a v šálke horúcej vody, do ktorej pridáme niekolko kvapiek jedlého oleja, rýchlo rozmiegame na kagu. Egte teplú kagu natrieme na ľanovú handričku a priložíme na choré miesto.
Okrem tohto vnútorne užívame denne jednu šálku čaju z myšieho chvostíka ráno a večer, do ktorého môžeme ešte pridať jednu lyžičku švédskych kvapiek. Tento nápoj pijeme po hltoch počas celého dňa.
Zo švédskych byliniek si môžeme pripraviť obklady, ktoré dávame na záhlavie chorého cez deň na 4 hodiny. Vhodné sú í sedacie kúpele z výhonkov vetvičiek smreka, ľubovníka, rumančeka, šalvie, tymianu a myšieho chvostíka, ale aj prasličky, pretože všetky tieto bylinky majú veľmi dobré liečivé účinky pri ochrnuti. Pri tejto chorobe, považovanej za nevyliečiteľnú, dobre pôsobí ai kobylie mlieko.

1 komentár:

  1. Ďakujem za za článok. Mám sklerózu multiplex a chcem popri konvenčnej liečbe skúsiť aj bylinky

    OdpovedaťOdstrániť